TINJAUAN harga barangan di Pasar Tani Medan Gopeng.
PENIAGA sayur menyusun sayur-sayuran di Pasar Tani Medan Gopeng di Ipoh.
Oleh Balqis Jazimah Zahari
am@hmetro.com.my

Ipoh: Rata-rata peniaga di pasar tani di bandar raya ini menurunkan harga barang jualan mereka sebaik arahan penyelarasan dikeluarkan Kementerian Pertanian Industri dan Asas Tani bagi menurunkan harga 73 jenis barangan basah dan kering pada kadar lima hingga 20 peratus kelmarin.

Peniaga daging Ahmad Rafie Md Dali, 69, yang sudah menjalankan perniagaan selama 30 tahun di Pasar Tani Medan Gopeng berkata, dia tidak mempunyai masalah dengan penyelarasan harga kerana keuntungan tetap diperolehi.

“Harga diturunkan, namun kualiti barangan tetap dijaga supaya pelanggan berpuas hati selepas membeli.

“Tidak dinafikan penurunan harga menyebabkan peniaga mungkin akan mendapat sedikit masalah, namun permintaan bertambah daripada pembeli dan keadaan ini memberi kesenangan kepada peniaga dan pengguna dalam jangka masa panjang,” katanya ketika ditemui, semalam.

Sementara itu, peniaga sayur, Lai Teng Kong, 70, berkata, dia sudah menurunkan harga barangan sayuran seperti kubis, timun, tomato, lobak merah dan cili daripada 20 peratus hingga separuh harga.

“Kita memang sudah menurunkan harga dan kita lakukan secara perlahan-lahan,” katanya yang mendapat bekalan daripada kebun sendiri dan pemborong lain.

Sementara itu, Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Pasar Tani Medan Gopeng, Muhammad Syahid Zakaria berkata, pihaknya sentiasa memantau 80 lot peniaga yang menjual barangan basah, kering dan pelbagai jenis makanan.

“Kita memahami harga yang dijual peniaga bergantung kepada harga bekalan dan sesetengah barangan harganya tidak tetap serta berubah-ubah, malah ada yang menggunakan orang tengah untuk mendapatkan bekalan,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 9 Februari 2015 @ 9:39 AM