MANJAKAN tubuh dengan pakej perawatan badan guna herba tradisi.
Yusliza Yakimir Abd Talib
yusliza@hmetro.com.my


Khasiat rempah ratus sudah lama dimanfaatkan bagi kecantikan kulit dan tubuh. Menggunakan kaedah moden, rempah ratus yang diolah dan diadun menjadi lebih praktikal sebagai pilihan bagi yang ingin mengembalikan kesegaran tubuh khususnya melalui rawatan spa.

Kesibukan tugas ditambah dengan hiruk-pikuk kesesakan kota sering membuat tubuh keletihan. Apatah lagi memegang status ibu berkerjaya, tidak mustahil berdepan stres hingga menjejaskan kesihatan.

Keadaan stres ini akan membuatkan tubuh semakin tegang dan ini perlu dimanjakan dengan rawatan spa. Namun, spa yang dipilih perlu disesuaikan dengan keperluan tubuh memandangkan terdapat pelbagai jenis spa yang ditawarkan.

Anjung Village Spa antara yang melengkapkan khidmat memanjakan diri dengan pakej perawatan badan menggunakan herba tradisi dikendalikan juruterapi terlatih.

DARI kiri, urutan wajah melancarkan peredaran darah, sekali gus mengembalikan ketegangan wajah. Gambar kanan, Mohd Fauzi (tengah) bersama juruterapi kecantikan.

Tambah menarik, spa yang terletak di Kampung Lahar Yooi, Tasek Gelugor, Pulau Pinang ini masih mengamalkan konsep tradisional bukan saja dalam rawatannya malah menyajikan dekorasi indah berciri tradisi.

Suasana mendamaikan itu juga ditambah dengan kehadiran wangian herba seperti serai dan pandan bagi menghidupkan konsep yang dipilih iaitu Melayu Nusantara.

Susunan batu sungai menyusuri tepian pejalan kaki digabungkan bersama konsep kayu-kayan yang digunakan seolah-olah membawa diri ke kampung halaman malah pengunjung akan dibuai dengan alunan muzik tradisional dan tusukan aroma serai dan bunga-bungaan segar.

Menurut pengasasnya, Mohd Fauzi Taib, rawatan wajah menggunakan sepenuhnya bahan semula jadi antara yang ditawarkan spa itu khusus untuk mengembalikan kesegaran wajah.

MANDIAN bunga dan bahan semula jadi antara terapi menghilangkan tekanan.

Katanya, pupur wajah avokado dan tanah liat misalnya berfungsi melembap dan menyegarkan kulit.

“Avokado mengandung banyak nutrisi seperti vitamin E dan K serta zat besi yang dapat membantu menjaga kulit agar tetap sihat selain meningkatkan produksi kolagen sehingga mencegah kulit dari penuaan.

“Pupur wajah daripada buah ini juga mengandungi sterolin yang membantu untuk mengurangi tompok penuaan. Buah ini sememangnya diketahui memiliki kandungan kalium dan mineral yang tinggi, bermanfaat sebagai nutrisi untuk mengembalikan keanjalan kulit secara lembut,” katanya.

Selain itu, penggunaan kunyit dan kulit kayu manis untuk rawatan pupur turut disediakan khusus untuk wajah yang mengalami jerawat dan resdung malah bahan sama turut digunakan sebagai lulur badan.

Mohd Fauzi berkata, sejak dulu lagi kunyit memang tidak asing sebagai antara bahan popular untuk kecantikan wajah malah ia turut dimanfaatkan dalam penjagaan kesihatan.

Katanya, kandungan curcumin dalam kunyit yang berfungsi sebagai antikanser dan antioksidan turut berperanan menyingkirkan sel kulit mati dan membersihkan kulit daripada bahan tidak berguna yang menempel di permukaannya.

KHASIAT herba untuk mengembalikan kesegaran tubuh badan.

“Kami juga menyediakan perawatan wajah menggunakan kulit kayu manis yang mempunyai pelbagai khasiat untuk tubuh antaranya dapat melancarkan peredaran darah dan berfungsi sebagai antibakteria.

“Tidak hairanlah sudah zaman berzaman bahan ini digunakan secara tradisional untuk kecantikan wajah terutama bagi mengatasi masalah jerawat,” katanya yang turut menjelaskan pakej rawatan di spa itu bermula daripada RM35 hingga RM350.

Dari segi khidmat urutan pula katanya, urutan wajah ais tomato antara rawatan unik yang disediakan. Ia berfungsi menyegarkan di samping menyerap lebihan minyak pada wajah menyebabkan jerawat mengecut dan kulit menjadi licin dan berseri.

Selain kaya dengan vitamin A dan C, tomato juga mengandungi likopena iaitu antioksidan yang amat berguna untuk melawan radikal bebas akibat asap kenderaan, asap rokok dan bahan berbahaya yang masuk ke dalam tubuh.

Dari sudut kecantikan pula, tomato dapat menyejukkan kulit dan menjadikan wajah bersinar dan berseri.

Menurutnya, pakej urutan pula menyediakan konsep tradisional menggunakan minyak herba untuk mengembalikan kesegaran badan dan menghilangkan tekanan.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 20 April 2019 @ 4:30 AM