PILIHAN selesa buat kanak-kanak.
Intan Mas Ayu Shahimi
imas@hmetro.com.my

MUAFAKAT rakyat di Malaysia tidak pernah hilang setiap kali tiba musim perayaan. Kanakkanak riang berbaju kurung, mengenakan kurta, sari, cheong sam, bahkan apa saja busana tradisi yang dirasakan selesa. Tiada prejudis asalkan cantik dan menarik pada pandangan.

Tahun Baharu Cina melewati kalendar 2019. Sambutannya melambangkan permulaan dalam kehidupan. Sebelum tibanya tahun baru, sanak saudara yang jauh akan kembali berkumpul.


RONA kuning sebagai simbol tuah.

Rumah dicuci dan segala hutang-piutang dikutip serta dibayar. Mercun dibakar pada tengah malam sebagai tanda bermulanya tahun baru. Rumah pula dihiasi dengan buah limau sebagai simbol murah rezeki.

Lazimnya, Tahun Baharu Cina diraikan dengan yee sang dan kuih bakul. Seluruh keluarga akan menikmati makan besar. Hidangan tradisi seperti daging itik, daging salai, kuih pulut dan limau mandarin menjadi hidangan wajib.

Ketika inilah golongan muda menziarahi yang tua. Wang angpau dalam sampul bertukar tangan. Merah dianggap nasib baik sementara kuning dan emas menandakan tuah.


SESUAI untuk pelbagai acara dan perayaan.

Begitulah antara terjemahan dibawakan jenama pakaian kanakkanak eksklusif, Pokoks kali ini. Setiap rekaannya tidak pernah gagal mengimbau kenangan manis zaman kanak-kanak.

Keletah anak kecil berlari ke sana ke mari sambil menjerit kegirangan. Si dara kecil pula mengaut limau untuk diagih sesama teman.

Meriahnya sambutan Tahun Baharu Cina dikongsi dengan sesiapa saja. Pengasas dan pereka fesyen Pokoks, Kim Jessica berkata, koleksi Limau diperkenalkan khusus untuk meraikan tahun baru. Ia menghimpunkan elemen campuran, sekali gus menonjolkan nilai muafakat yang kian dilupakan.


TAMPAK comel dan unik.

“Untuk koleksi ini, kami menggabungkan elemen pakaian Melayu dalam setiap helaian pakaian tradisional Cina. Ia umpama terjemahan mengenai cara Malaysia meraikan sambutan Tahun Baru Cina.

“Tema limau dipilih seiring dengan tradisi. Memberi limau sepanjang musim perayaan ini dipercayai membawa lebih kebahagiaan dan kemakmuran pada masa akan datang.

“Rasa manis dan masam limau juga disukai masyarakat Malaysia tanpa mengira bangsa dan budaya.


MERAH terang tonjol kemeriahan.

Kami percaya limau juga melambangkan masyarakat berbilang budaya dan harmonis di Malaysia,” katanya.

Mengekalkan tanda pengenalan jenamanya sebagai pengeluar pakaian selesa untuk kanak-kanak, koleksi baru ini memberikan kebebasan penuh untuk si pemakainya bergerak lincah.

Koleksi Limau adalah 100 peratus kain kapas. Fabrik itu bukan saja selesa malah sesuai dengan cuaca tempatan yang tidak menentu.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 11 Februari 2019 @ 11:29 AM