ANTARA kenangan terindah Zahidah dalam bidang sukarelawan.
Siti Nadirah Hafidzin
siti_nadirah@hmetro.com.my

Sentiasa berpegang dengan prinsip ‘erti kehidupan sebenar adalah dengan memberi’ menjadikan anak muda kelahiran ibu kota ini tidak kenal erti penat dalam usaha membantu insan memerlukan.

Baru berusia 27 tahun namun pengalaman dalam dunia sukarelawan sangat luas. Mana tidaknya, dia mula menjejakkan kaki ke dalam bidang ini sejak lebih 10 tahun lalu iaitu ketika masih di bangku persekolahan.

Mengenali pemilik nama Zahidah Azman banyak membuka mata dan hati penulis mengenai semangat tanpa kenal erti jemu membantu golongan kurang bernasib baik.

Membuka bicara, Zahidah berkata, dia mula mengenali dunia sukarelawan sejak di sekolah menengah apabila sering mengikuti ibu dan rakan yang aktif dalam bidang ini.

“Sejak itu saya mula menanam azam untuk mengikut jejak langkah ibu kerana di samping membantu, banyak yang dapat kita pelajari secara tidak langsung dan semua itu ternyata tidak dapat dibeli dengan wang ringgit. Sangat seronok apabila melihat insan lain tersenyum gembira.

“Masih segar di ingatan, ketika saya berusia 17 tahun dan baru tamat peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). Saya keliru dengan hala tuju selepas SPM. Ketika itu saya tidak tahu jurusan yang bersesuaian dengan diri namun apa yang pasti mahu bergelar sukarelawan sepenuh masa,” katanya.

Menurut Zahidah, bermula daripada itu juga, dia mula mencari ruang dan peluang untuk bersama-sama menyumbang bakti serta tenaga sebagai sukarelawan dengan lebih serius.


MEMBANTU golongan memerlukan.

“Disebabkan bidang ini sangat dekat dengan diri, saya sememangnya tidak janggal walaupun ketika itu baru berusia belasan tahun.

“Ibu banyak memberi inspirasi kepada saya untuk berbakti dalam bidang ini. Saya kemudian semakin komited sewaktu menyambung pengajian di Universiti Teknologi MARA (UiTM) Shah Alam apabila bertemu badan bukan kerajaan (NGO) Projek Ihsan yang memfokuskan memberi pendidikan kelas tuisyen percuma kepada anak miskin bandar,” ujarnya.

Kata Zahidah, program itu menjadi detik permulaan kepada dirinya

untuk lebih bergiat secara serius dalam membantu insan memerlukan.

“Syukur, semuanya dipermudahkan dan apa yang saya hajati tercapai apabila diterima bekerja sebagai koordinator projek di Cinta Gaza Malaysia.

“Walaupun sudah mempunyai kerjaya tetap dalam bidang ini, saya tetap mencari masa terluang untuk terbabit dalam aktiviti sukarelawan terutama selepas tamat bekerja atau ketika hujung minggu,” katanya.

Zahidah berkata, ramai individu sekeliling bertanya mengapa dirinya terlalu komited dalam bidang itu.

“Jawapan saya mudah, saya berasakan hidup lebih bermakna dan mempunyai tujuan apabila berada dalam bidang ini. Kegembiraan yang hadir dengan berbakti ini sukar digambarkan.

“Hidup di dunia ini perlulah seiring dengan menjaga hubungan baik kepada Tuhan dan sesama manusia. Ada hak dan tanggungjawab yang perlu kita laksanakan sebagai hamba,” ujarnya.


SERONOK membantu insan kurang bernasib baik.

Menurutnya, dia juga sangat bersyukur kerana keluarga amat menyokong minat dan kerjayanya itu.

“Tentu saja ibu bapa saya menyokong malah mereka juga amat menggalakkan. Saya juga gembira kerana rakan sukarelawan lain sentiasa meningkatkan semangat saya untuk terus berbakti.

“Sepanjang 10 tahun berkhidmat dalam bidang ini, saya sangat tersentuh ketika pertemuan bersama seorang remaja di sekolah juvana. Selesai program berlangsung, remaja itu memanggil saya dan mula menceritakan perjalanan hidupnya yang sangat susah dan berliku.

“Hati saya sangat tersentuh ketika itu, namun saya perlu bijak mengawal emosi supaya dapat memberi kata-kata semangat kepadanya. Sejak itu, saya semakin sedar, setiap apa yang terjadi itu bersebab dan kita sesama manusia tidak boleh terus menyalahkan orang lain walaupun individu itu melakukan kesalahan,” katanya.


ZAHIDAH (duduk berkaca mata) bersama-sama kanak-kanak di Palu, Indonesia

Menanam azam dan semangat untuk terus berbakti, Zahidah berkata, selagi hayat dikandung badan, dia akan terus menyumbang dan membantu.

“Banyak yang saya pelajari apabila berdepan insan kurang bernasib

baik. Bukan saja di negara ini, saya turut berpeluang melakukan pelbagai aktiviti sukarelawan di negara jiran termasuk di Indonesia dan Bangladesh.

“Selain itu, saya turut berharap akan lebih ramai anak muda yang untuk meluangkan masa mengenali bidang ini. Ramai yang saya temui berminat namun teragakagak dan kurang yakin. Percayalah, anda akan temui kegembiraan dan kebahagiaan tidak ternilai sebaik menjejakkan kaki dalam dunia sukarelawan ini,” ujarnya.


ANTARA kenangan terindah dalam bidang sukarelawan.

Katanya, terbaru, dia kini terbabit dalam sebuah projek amal khas musim sejuk ‘Bantu Sebelum Beku’ yang membabitkan pembinaan sebuah rumah seorang rakyat Gaza di Khan Younis yang buta.

“Kos keseluruhan projek dianggarkan RM30,000 dan kutipan terkini hanya RM4,000. Saya sangat mengharapkan mana-mana individu atau syarikat yang berminat membantu tampil menghulurkan bantuan.

“Kini, saya sangat bersyukur dengan semua yang dilalui. Kalau mahu mendalami bidang ini, jangan sesekali mengharapkan balasan atau nama. Semuanya perlu dilakukan dengan niat kerana Allah supaya hati kita sentiasa ikhlas untuk membantu dan memberi,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 15 January 2019 @ 3:13 PM