SEBUAH pesawat Bamboo Airways sedia melakukan penerbangan pertama di Hanoi, Vietnam. FOTO AFP
AFP

HANOI: Syarikat penerbangan komersial baharu Vietnam, Bamboo Airways melakukan penerbangan pertama hari ini, secara rasmi memasuki ruang udara sesak Asia Tenggara untuk bersaing dengan syarikat penerbangan lain yang sedia ada.

Sektor udara di rantau ini sudah berkembang sejak beberapa tahun kebelakangan dan bajet digunakan untuk perjalanan juga semakin meningkat.

Bamboo berharap dapat memberikan perkhidmatan di pasaran yang agak tepu dengan menawarkan lalu ke beberapa destinasi yang kurang dikenali di Vietnam yang ketika ini tidak diberi perhatian oleh syarikat penerbangan utama, Vietnam Airlines dan syarikat penerbangan tambang murah, Vietjet.

“Bomboo Airways bakal menjadi penerbangan lima bintang menawarkan penerbangan kepada penumpang di dalam negeri dan luar negara,” kata pemilik Bamboo, Trinh Van Quyet di Lapangan Terbang Hanoi, selepas pesawat pertama mendarat dari Ho Chi Minah City, pagi ini.

Syarikat ini juga menawarkan lapan laluan domestik setiap hari, dengan rancangan penerbangan dari Hanoi ke Jepun, Korea Selatan dan Singapura pada akhir tahun ini dan seterusnya Eropah.

Buluh akan beroperasi lapan laluan domestik setiap hari, dengan rancangan untuk terbang dari Hanoi ke Jepun, Korea Selatan dan Singapura pada akhir tahun ini dan akhirnya ke Eropah.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 16 January 2019 @ 5:31 PM