ANTARA model replika kapal terbang yang dipamerkan di Ekspo Hobi Malaysia di MAEPS Serdang.
Redzuan Muharam
gen.y@hmetro.com.my


Obses bukan saja mendorong seseorang berhabis duit untuk sesuatu perkara tetapi turut merangkumi keinginan mempelajari teknik atau kemahiran tertentu berkaitan hobi mereka.

Begitu juga bagi Noor Fanize Salleh, 27, yang dulunya sekadar minat tetapi kini mahir memasang sendiri komponen untuk menghasilkan replika kapal terbang.

Menurut Noor Fanize, walaupun tiada asas, dia dapat menguasai kemahiran itu yang diakuinya rumit, memerlukan ketelitian dan kesabaran yang tinggi.

“Dulu, saya minat mengumpul kasut tetapi modalnya agak besar jadi beralih pula kepada replika kapal terbang.

“Apa yang menarik mengenai hobi ini adalah kepuasannya bukan setakat dapat mengumpul tetapi peluang mempelajari cara pemasangan komponen bagi menghasilkan replika berkenaan.


NOOR Fanize bersama koleksi kesayangannya.

“Mula-mula memang agak susah tetapi lama-kelamaan, ia jadi lebih mudah tetapi tetap perlu teliti dalam melakukan proses berkenaan,” katanya yang berkhidmat sebagai anggota polis di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (klia2), Sepang.

Anak bongsu daripada tiga beradik itu berkata, sehingga kini, dia sudah mengumpul kira-kira 100 model replika kapal terbang yang kebanyakannya dari skala 1/48.

Menurut Noor Fanize, ada juga yang berminat untuk membeli koleksinya namun itu bukan keutamaannya buat masa ini.


ANTARA model replika kapal terbang yang dipamerkan di Ekspo Hobi Malaysia di MAEPS Serdang.

“Saya lebih selesa mengumpul berbanding menjual kerana dari awal lagi, saya mahu menjadikannya sebagai koleksi peribadi.

“Cuma, ada kalanya, saya akan bertukar koleksi dengan rakan lain, itu pun atas dasar suka sama suka,” katanya.

Di samping kepuasan mengumpul replika berkenaan, Noor Fanize berkata, hobi itu turut membuka ruang untuknya bergaul dengan komuniti terdiri daripada mereka yang mempunyai minat sama.


ANTARA model replika kapal terbang yang dipamerkan di Ekspo Hobi Malaysia di MAEPS Serdang.

Katanya, dari situ, mereka dapat berkongsi minat dan menganjurkan pelbagai aktiviti yang bersesuaian.

“Komuniti peminat replika kapal terbang ini agak ramai sebenarnya dan pastinya bukan setakat di dalam negara semata-mata.

“Itu satu perkara yang baik dan bukti ia semakin diterima walaupun ramai yang menganggap hobi ini seperti kebudak-budakan,” katanya.


NOOR Fanize bersama ahli komuniti di Ekspo Hobi Malaysia di MAEPS Serdang.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 1 Disember 2017 @ 4:54 AM