MAVCOM laksana 20 elemen kualiti perkhidmatan di KLIA dan Klia2 sebagai sebahagian daripada Rangka Kerja QoS Lapangan Terbang.
Bisnes HM
bisnes@hmetro.com.my


SURUHANJAYA Penerbangan Malaysia (Mavcom) menyangkal dakwaan AirAsia mengenai waktu menunggu yang lama di kaunter imigresen di terminal Klia2.

Mavcom dalam kenyataan hari ini berkata, pihaknya menerima surat daripada AirAsia Berhad Ogos lalu berkenaan waktu menunggu lama yang sering berlaku di kaunter imigresen Klia2.

“Dalam surat itu, AirAsia menekankan bahawa mereka telah merekod kadar kesesakan di kaunter imigresen di Klia2 setiap hari.

“Kami kemudian meminta rekod harian itu oleh kerana maklumat ini akan menjadi penambahan penting kepada maklumat dan data yang telah sedia diperoleh.

“Namun, tiada maklum balas diberi walaupun sudah beberapa kali menghantar peringatan,” katanya.

Menurutnya, pihaknya juga sudah memaklumkan kepada AirAsia mengenai perjumpaan Mavcom dengan Jabatan Imigresen Malaysia dan meminta syarikat penerbangan berkenaan berkongsi maklumat yang diperoleh.

“Kami tetap meneruskan perjumpaan dengan Ketua Pengarah Jabatan Imigresen dan Pengarah Imigresen Lapangan Terbang Antarabangsa KL (KLIA) bagi membincangkan isu waktu menunggu yang lama di kaunter imigresen.

“Kami komited untuk terus bekerjasama dengan agensi lain di dalam industri penerbangan Malaysia, termasuk Jabatan Imigresen Malaysia yang bertanggungjawab untuk perkhidmatan imigresen di semua lapangan terbang Malaysia,” katanya.

Katanya, bagi menyediakan penyelesaian serta pembangunan jangka panjang untuk industri penerbangan Malaysia, pihaknya menghasilkan

Rangka Kerja QoS (Quality of Service) Lapangan Terbang, yang direka untuk meningkatkan tahap perkhidmatan di lapangan terbang di Malaysia.

“Ini adalah antara usaha yang kami lakukan dalam mencapai matlamat berkenaan.

“Kami juga telah melaksanakan 20 elemen kualiti perkhidmatan di KLIA dan Klia2 sebagai sebahagian daripada Rangka Kerja QoS Lapangan Terbang. Ia dilaksanakan mengikut jadual dengan lapan elemen kualiti perkhidmatan yang lain, termasuk berkaitan waktu menunggu di kaunter imigresen, kaunter daftar masuk, kastam serta di kerbside.

“Kami juga akan memantau prestasi waktu menunggu di semua lokasi ini seperti yang tertera di dalam Rangka Kerja QoS Lapangan Terbang untuk memastikan perkhidmatan yang lebih baik,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 21 Oktober 2019 @ 6:23 PM