LIM di rangkaian kedai elektronik Senheng. FOTO Rohanis Shukri
Nabil Basaruddin
cnews@nstp.com.my

Kuala Lumpur: Rangkaian kedai elektronik pengguna terkemuka, Senheng Electric (KL) Sdn Bhd (Senheng) yakin untuk mencapai sasaran perolehan sebanyak RM1.5 bilion pada 2019.

Pengarah Urusannya, Lim Kim Heng berkata, sasaran berkenaan adalah peningkatan 20 peratus berbanding tahun lalu yang berjaya merekodkan perolehan berjumlah RM1.2 bilion.

Beliau berkata, tumpuan seimbang antara segmen digital atau dalam talian dan luar talian berjaya mewujudkan pengalaman pelanggan yang lebih baik, seterusnya menyumbang kepada prestasi cemerlang pada 2018.

“Kami menjangkakan Senheng akan mendapat lebih banyak sambutan menerusi model perniagaan yang dilaksanakan ini dan berkeyakinan untuk meraih perolehan yang disasarkan.

“Penggunaan platform digital ternyata memberi maklum balas baik kepada syarikat kerana ia menjadikan Senheng lebih mudah dan selesa untuk dijadikan destinasi beli-belah perkakasan keperluan rumah,” katanya kepada Bisnes Metro di sini.

Beliau berkata, ketika ini Senheng mempunyai 112 cawangan di seluruh negara dan pada masa sama ia turut disokong oleh 10 gudang bagi melicinkan operasi logistik dan sistem penghantarannya.

Menurutnya, dengan model perniagaan itu, tiada keperluan bagi pihaknya untuk membuka sebarang cawangan baharu sebaliknya memperkukuh operasi sedia ada.

“Untuk tahun ini, syarikat akan melabur sebanyak RM100 juta bagi pembukaan tiga gudang di Shah Alam, Johor Bahru dan Kota Kinabalu sebagai tambahan kepada gudang sedia ada di seluruh negara.

“Gudang baharu ini akan melengkapkan ekosistem perniagaan yang mana kami dapat menghantar barang dengan cepat kepada pelanggan iaitu penghantaran terus pada hari esok,” katanya.

Tambahnya, gudang baharu itu juga adalah bagi menyokong pelan pengembangannya melalui projek ‘Long Tail’ yang akan dilaksanakan pada Mac depan.

Katanya, melalui projek itu, pihaknya akan mempunyai stok yang tinggi bagi memastikan pelanggan tidak perlu menunggu lama selain menyediakan lebih banyak pilihan melalui segmen digitalnya.

“Projek ini juga dapat menjadikan Senheng sebagai syarikat runcit barang elektrik terbesar di Malaysia menerusi kedua-dua platform dalam talian dan luar talian.

“Apa yang penting, kami mahu memberikan tawaran terbaik serta kepuasan kepada pelanggan dan pada masa sama mewujudkan keyakinan mereka untuk beli-belah di Senheng,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 11 Februari 2019 @ 11:01 AM