Isnin,03 Ogos 2015

Mini Stadium Temerloh gelanggang utama skuad Pahang

Oleh Asrol Awang

MINI Stadium Temerloh, Pahang akan menjadi gelanggang utama skuad Pahang menghadapi saingan Liga M musim depan.

Pengesahan itu diumum Naib Presiden Satu Persatuan Bola Sepak Negeri Pahang (PBNP), Datuk Dr Omar Othman berikutan Stadium Darulmakmur sedang dinaik taraf bagi menghadapi penganjuran temasya Sukan Malaysia XV (Sukma) Pahang tahun depan.


Menurutnya, Jawatankuasa Pertandingan PBNP yang bermesyuarat baru-baru ini, bersetuju memilih Mini Stadium Temerloh kerana memenuhi syarat ditetapkan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM).

“Saya jangka kita tidak akan menghadapi masalah untuk menjadikan mini stadium itu sebagai gelanggang utama skuad Pahang.


“Antara syarat ditetapkan FAM ialah dari segi kapasiti penonton dan keselamatan kami tidak menghadapi masalah,” katanya semalam.


Dr Omar berkata demikian berikutan kerja menaik taraf Stadium Darulmakmur hanya akan siap pada bulan Mei tahun depan, kerana stadium itu menjadi gelanggang utama terutama bagi acara perasmian dan penutup Sukma 2012.

Justeru, beliau berkata, peminat sukan bola sepak di Pahang boleh menyaksikan aksi skuad mereka di Mini Stadium Temerloh yang boleh memuatkan kira-kira 5,000 penonton.


“Kita jangkakan sambutan hangat akan diberi penyokong Pahang terutama mereka yang berada di daerah Temerloh, Maran, Kuantan dan Jerantut.

“Jika sebelum ini mereka sukar untuk bertandang ke Stadium Darulmakmur berikutan faktor jarak, peluang ini tidak harus dilepaskan,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : 2011/12/05
`