Jumaat,31 Julai 2015

Mat gian sasar penyaman udara

Kuala Lumpur: Sekumpulan penagih dadah kini dikesan menjadikan premis atau kediaman di kawasan gelap di sekitar Dang Wangi, terutama kawasan Chow Kit sebagai sasaran untuk mencuri alat penyaman udara sebelum dijual kepada pengusaha kedai barangan lusuh bagi mendapatkan modal membeli dadah.

Ketua Polis Daerah Dang Wangi Asisten Komisioner Zainuddin Ahmad berkata, sepanjang dua bulan ini, pihaknya menerima tujuh laporan kes kecurian komponen penghawa dingin yang kerugiannya dianggarkan RM50,000.


Menurutnya, kes terbaru dilaporkan pada 14 Februari lalu apabila seorang mangsa mengadu kehilangan 12 pemampat penyaman udara miliknya dipercayai dicuri.

“Hasil siasatan dan maklumat diperoleh daripada pengadu, polis menahan seorang lelaki Jumaat lalu di Jalan Sultan Sulaiman 1, di sini dan berdasarkan keterangannya, suspek mengaku mencuri dua pemampat serta menjualnya di sebuah kedai barangan lusuh berhampiran.


“Susulan itu, dua pemilik kedai barangan lusuh termasuk seorang wanita diberkas dalam serbuan di premis perniagaan mereka di Jalan Tuanku Abdul Rahman dan Setapak serta menemui semula sembilan pemampat penyaman udara pelbagai jenama yang belum dileraikan,” katanya di sini, semalam.

Artikel ini disiarkan pada : 2013/02/27
`