Khamis,30 Julai 2015

Kepelbagaian seni bina Sabah

Oleh Suliati Asri

KEPELBAGAIAN suku kaum etnik di negeri di bawah bayu, Sabah menjadikan ia negeri yang unik dan kaya dengan budaya.

Untuk melihat sendiri kehidupan semua suku kaum yang ada itu, ia pasti mengambil masa lama.

Justeru, banyak tempat yang dibangunkan untuk memperlihatkan kehidupan dan kebudayaan suku kaum yang ada di negeri itu, antaranya Monsopiad Cultural Village dan Kampung Warisan di Muzium Sabah.

Kedua-dua tempat itu popular dan sentiasa dikunjungi masyarakat tempatan dan antarabangsa.

Foto

PENYAMBUNG...jambatan gantung sebagai tanda bermulanya pengembaraan di perkampungan yang unik itu.

Foto

SIHAT...air halia dimasak dengan daun pandan di Rumah Bajau menyegarkan badan dan menghilang dahaga.

Foto

UNIK...pakaian suku kaum Rungus yang unik.

Foto

SEGAK...rakan media, Mohd Al Qayum Azizi mencuba pakaian pengantin lelaki masyarakat Bajau.


Mahukan destinasi baru yang mempamerkan kehidupan, budaya dan keunikan seni bina rumah tradisional lima suku kaum iaitu Dusun, Rungus, Lundayah, Bajau dan Murut?


Apa kata anda berkunjung ke Mari Mari Cultural Village di Inanam, Kota Kinabalu, berhampiran air terjun yang cukup popular di daerah itu iaitu Air Terjun Kiansom.

Hanya mengambil masa selama 25 minit dari pusat bandar, Mari Mari Cultural Village yang baru beroperasi selama tiga tahun itu menjanjikan kelainan buat pengunjung.

Penulis sendiri yang juga anak jati negeri di bawah bayu tidak akan tahu kewujudan tempat yang cukup mengujakan itu jika tidak mengikuti Program AirAsia Media FAM Trip ke Sabah anjuran AirAsia, baru-baru.

Di perkampungan itu, pengunjung bukan saja melihat seni bina rumah tradisional lima suku kaum iaitu Dusun, Rungus, Lundayah, Bajau dan Murut tetapi kehidupan dan aktiviti seharian mereka.

Dikelilingi dengan kehijauan alam semula jadi dengan sebatang sungai yang mengalir di kawasan perkampungan itu cukup mendamaikan.

Sebelum memulakan kunjungan, kami diingatkan supaya tidak memasukkan tangan di dalam poket kerana boleh menyebabkan penduduk kampung salah faham sekali gus membuatkan mereka berasa pengunjung membawa sesuatu yang boleh mengancam nyawa.

Pantang larang itu sedikit menakutkan tetapi menguatkan lagi perasaan ingin tahu apa sebenarnya ada di dalam Mari Mari Cultural Village itu.

Apabila taklimat dan ketua kumpulan dipilih, kami bersedia meneroka apa yang disediakan di perkampungan itu.

Selepas merentas jambatan gantung, tiba-tiba kedengaran jeritan yang entah dari mana dan seorang tua berpakaian serba hitam berdiri menunggu kedatangan kami si simpang jalan bersama ketua kampung.

Hati kian berdebar-debar dan tertanya siapakah orang tua itu? Kami bertanya kepada Pengurus Operasi Mari Mari Cultural Village, Lydia.

Menurut Lydia, orang tua yang berpakaian serba hitam itu ialah Bobolian (Dusun) atau Bobolizan (Kadazan) iaitu dukun yang bertanggungjawab menjaga kesejahteraan kampung serta gangguan daripada anasir luar.

Selesai upacara mengambil restu dari Bobolian, kami meneruskan langkah ke perhentian pertama iaitu Rumah Dusun atau juga Kadazan Dusun.

Ketika kunjungan kami ke sana, rumah Dusun itu sedang dibaik pulih. Kami singgah di pondok yang membuat demonstrasi memasak ayam dalam buluh dan berpeluang mencuba kemahiran itu.

Selesai memasak, kami ke pondok seterusnya iaitu tempat menyediakan arak beras atau air tapai. Semua kelengkapan yang digunakan diperbuat dari buluh.

Kami turut singgah di Rumah Panjang Rungus yang sangat popular dengan madu.
Lantainya daripada bambu dan dindingnya dari kulit kayu.

Awalnya, rumah ini hanya memiliki satu bilik dan didiami suami isteri. Namun, apabila anak-anak dewasa dan berkahwin, rumah itu akan ditambah dan menjadikan rumah panjang.

Setiap bilik dilengkapi ­dengan dapur dan tempat tidur. Apabila mencecah 12 tahun, bagi yang lelaki mereka akan tidur di luar manakala perempuan tidur bersama ibu bapa.

Selain merasa keaslian madu­nya, pengunjung juga diperlihatkan cara menghidupkan api menggunakan bambu.

Rumah suku kaum Lundayah berbeza dengan Rumah Panjang Rungus.

Di rumah Lundayah, pengunjung boleh melihat keunikan seni bina rumahnya di mana, atap di ruang tamunya boleh dibuka untuk mengambil angin malam.

Ia hanya ada satu bilik tidur. Untuk lelaki pula, mereka tidur di ruang tamu manakala perempuan tidur di atas bagi menjaga keselamatan.

Untuk turun ke tandas atau ketika siang, mereka menggunakan tangga yang diberikan bapa mereka.

Selepas melihat keadaan dalaman rumah, pengunjung boleh melihat cara membuat pakaian dari kulit kayu di Rumah Lundayah itu.

Melalui jambatan kecil dan menaiki sedikit anak tangga, kami sampai di Rumah Bajau.

Sebelum menaiki rumah yang agak tinggi dengan tangga yang unik itu, kami melihat cara membuat kuih jala dan air halia pandan.

Rumah Bajau berbeza berbanding rumah tradisional lain kerana tiada bilik sebaliknya meng­gunakan tirai dari kain.

Di dalam rumah itu juga tersedia pelamin ala Bajau yang berwarna warni dan pengunjung boleh menggunakan pakaian tradisional kaum Bajau ketika bersanding.

Di rumah Murut, pengunjung boleh mencuba menyumpit selain membuat tatu.

Penat berjalan, kami dihiburkan dengan persembahan tarian tradisional etnik-etnik di negeri di Bawah Bayu ini sebelum ke restoran yang menghidangkan pelbagai hidangan menarik dan kedai cenderamata.

Meluangkan masa lebih kurang 45 minit di perkampungan yang unik itu memang tidak sia-sia. Banyak yang boleh dipelajari selain mengalami sendiri kehidupan suku kaum Bajau, Rungus, Lundayah, Bajau dan Murut.

Maklumat lanjut, hubungi talian 088-260501/088-260502 atau melayari laman web www.traversetours.com.INFO:

 • Hanya mengambil masa 25 minit untuk dari bandaraya Kota Kinabalu.
 • Perkampungan yang memperlihatkan keunikan budaya dan kehidupan masyarakat Dusun, Rungus, Lundayah, Bajau dan Murut.

 • Mula beroperasi tiga tahun lalu dan hanya tiga trip sehari ke perkampungan itu.

 • Bobolian atau Bobolizan ibarat dukun satu ketika dulu yang menjadi tempat rujukan apabila masyarakatnya menghadapi masalah kesihatan dan sebagainya.

 • Mari Mari Cultural Village memperlihatkan seni bina rumah tradisional selain kehidupan simulasi zaman dahulu oleh penduduk kampung.


  Larangan ketika berada di dalam kawasan kampungan:

 • Tidak boleh merokok
 • Tidak boleh membuang sampah
 • Tidak boleh memindah atau mengambil apa pun di dalam kawasan kampung

  Traverse Tours Sdn Bhd
  Wisma Sabah, Lot 227-229, 2nd Floor
  Jalan Tun Fuad Stephen
  88000 Kota Kinabalu, Sabah
  Tel : 088-260501, 088-260502
  Fax : 088-261503
  Hotline : 019-8204921
  E-mel: sales@traversetours.com
  Laman web: http://www.traversetours.com

  Artikel ini disiarkan pada : 2011/11/16
 • `