Pemain tengah AS, Julie Ertz bersama trofi ketika meraikan kejayaan memenangi Piala Dunia Wanita. FOTO File Reuters.
Reuters

PEMAIN tengah yang memenangi Piala Dunia, Julie Ertz dinamakan Pemain Bola Sepak Terbaik Wanita tahunan Amerika Syarikat (AS).

Julie yang turut memenangi anugerah sama pada 2017, menjadi tonggak utama kepada kejayaan Piala Dunia negaranya dan turut membantu kelabnya Chicago Red Stars melangkah ke Liga Bola Sepak Kebangsaan Wanita (NWSL) buat pertama kali.

“Semua rakan sepasukan saya mengharungi tahun yang menakjubkan dan kita semua tahu ia membabitkan semua pihak untuk memenangi Piala Dunia atau mempunyai antara musim kejayaan bagi kelab,” kata Julie, 27 dalam kenyataan dikeluarkan oleh Bola Sepak AS.

“Sangat terharu apabila diiktiraf seperti ini dan ia satu kegembiraan utama dalam pencapaian terbaik 2019. Ia menakjubkan.”

Julie adalah tonggak pemain tengah AS di Piala Dunia, memastikan pasukan itu tidak pernah memastikan menghasilkan jaringan lebih dari satu gol dalam mana-mana perlawanan.

Dia turun mengetuai Chicago Red Stars menamatkan saingan di tempat kedua dalam carta liga dan menjadi pemain penting dalam aksi play-off pasukan, yang berakhir dengan kekalahan 0-4 kepada North Carolina Courage.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 14 Disember 2019 @ 8:04 AM