Baddrol (kiri) dan Farhan sandaran Kedah untuk tembusi Pahang. FOTO NSTP
Asrol Awang
sukanteam@nstp.com.my


KAPTEN Kedah, Baddrol Bakhtiar dan Farhan Roslan antara pemain yang perlu disekat Pahang apabila kedua-dua pasukan bertemu pada separuh akhir pertama Piala Malaysia, Sabtu ini.

Ia diakui pemain pertahanan Tok Gajah, Zubir Azmi yang melihat skuad Lang Merah bergantung kepada dua pemain itu selain barisan import.

"Bagi saya, kami tidak boleh membiarkan Baddrol dan Farhan mengawal permainan di bahagian tepi dan serangan kerana mereka mampu melakukan jaringan.

"Pada masa sama, Kedah juga memiliki kelebihan yang dibantu pemain import untuk memberi tekanan kepada kami termasuk sokongan padu peminat Lang Merah.

"Tapi misi kami bukan saja mencatat keputusan positif tetapi ia lebih kepada mendapatkan bekalan gol di tempat lawan nanti," katanya.

Zubir berkata, kunjungan skuad itu ke Stadium Darul Aman, Alor Setar mempunyai misi besar untuk sekurang-kurangnya mencatat bekalan selesa.

Katanya, keputusan seri 0-0 pada saingan Liga Super di Alor Setar dan menang 1-0 di Kuantan memberi petanda positif buat skuad kendalian Dollah Salleh itu.

"Ketika seri tanpa jaringan di Alor Setar, saya bermain dan atas sebab itu boleh dikatakan Kedah sukar ditewaskan di tempat mereka.

"Tapi, kami tidak boleh membenarkan mereka membolosi gawang Pahang dan diharapkan keputusan terbaik diperolehi di sana nanti.

"Persefahaman dan fokus sepanjang 90 minit permainan akan memastikan Pahang tidak pulang dengan tangan kosong," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 15 Oktober 2019 @ 2:24 PM