JDT (jeris biru) dan TRW wajib menang dengan lawan masing-masing jika mahu layak saingan kalah mati. FOTO/FAIL
Zulfaizan Mansor
zulfaizan@nstp.com.my


ENAM pasukan sudah mengesahkan tempat ke suku akhir Piala Malaysia dan kini hanya menunggu wakil daripada Kumpulan C untuk mengisi dua slot lapan terbaik.

Wakil Kumpulan C - MIFA, Kedah, Johor Darul Ta’zim (JDT) dan Kelantan - perlu menentukan nasib pada aksi terakhir peringkat kumpulan, Ahad ini.

 Empat pasukan itu masih mempunyai peluang untuk melangkah ke suku akhir dengan MIFA dan Kedah tampak memiliki sedikit kelebihan kerana hanya memerlukan keputusan seri apabila berdepan lawan masing-masing, JDT dan Kelantan.

Tekanan dilihat lebih terarah kepada juara bertahan, JDT dan Kelantan yang hanya ada ‘satu jalan’ saja buat mereka iaitu wajib menewaskan lawan masing-masing.

Persembahan tidak konsisten JDT dan ditambah pula dengan rekod baik MIFA yang hanya tewas sekali sepanjang saingan menimbulkan persoalan mampukah skuad Harimau Selatan menyelamatkan reputasi mereka selaku juara bertahan dan juara lima kali berturut-turut Liga Super.

JDT bakal bertandang ke gelanggang lawan dengan Stadium Shah Alam bakal menjadi saksi sama ada mereka akan mara atau MIFA yang mencipta sejarah melangkah ke suku akhir buat kali pertama.

Kemampuan Kelantan yang jelas bergelut sepanjang musim ini turut menjadi tanda tanya adakah mereka boleh menyekat kebangkitan Kedah di bawah kendalian Azzmi Aziz dengan The Red Warriors (TRW) memerlukan kemenangan sekurang-kurangnya dua gol tanpa balas.

Namun, pada masa yang sama anak buah Yusri Che Lah juga perlu mengharapkan pertemuan MIFA dan JDT berkesudahan seri atau skuad Harimau Selatan tewas untuk memastikan slot ke suku akhir sah menjadi milik mereka.

Bagi bekas jurulatih skuad kebangsaan, Wan Jamak Wan Hassan, beliau melihat JDT sebagai pilihan sambil menyifatkan Kelantan dan Kedah memiliki peluang seimbang.

“Tapi dalam bola sepak apa saja boleh berlaku, sedangkan MIFA boleh tewaskan JDT di gelanggang lawan dan tak mustahil JDT juga boleh tundukkan mereka di sini (Shah Alam).

“Saya fikir strategi antara dua jurulatih (Benjamin Mora dan K Devan) menjadi perkara paling penting. Antara Kelantan dan Kedah pula sukar untuk diramalkan.

“Kedua-duanya tidak menunjukkan prestasi konsisten. Cuma saya boleh katakan satu pertemuan antara pasukan dibarisi pemain berpengalaman (Kedah) dan pemain muda (Kelantan), pada saya peluang mereka 50-50,” katanya.

Bagi pasukan yang sudah layak termasuk Terengganu dan Perak dari Kumpulan A, FELDA United dan PKNS (Kumpulan B), perlawanan esok menjadi penentu siapa yang akan muncul juara kumpulan dengan juara dan naib juara Kumpulan D sudah sah milik Sabah dan Pahang.

 

 

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 14 September 2018 @ 3:06 PM